Kan je pvc ramen schilderen?

Het korte antwoord: ja, maar niet alle pvc ramen zijn geschikt om te schilderen. In dit blogartikel bespreken we alles over het schilderen van pvc ramen en waar je op moet letten.
pvc ramen schilderen

Je pvc ramen schilderen is in principe mogelijk. Het eindresultaat is echter afhankelijk van het soort pvc.

Pvc ramen zonder decoratiefolie zijn makkelijk te schilderen. Pvc ramen die wel voorzien zijn van decoratiefolie zijn een pak moeilijker te schilderen. Waarom?

Omdat het verf minder goed hecht op folie dan op massief, geschuurd kunststof. Daarom kan je pvc ramen met decoratiefolie best laten opknappen door een nieuwe folielaag aan te brengen.

Waarom je pvc ramen schilderen

Pvc ramen zijn sterker dan houten ramen. Ze gaan langer mee en zijn bovendien makkelijker te onderhouden. Heel wat mensen kiezen ervoor om hun pvc ramen een nieuw kleurtje te geven, in plaats van ze te vervangen. Dit bespaart je niet alleen hoge kosten, maar het verlengt ook de levensduur van je ramen. Een nieuw likje verf beschermt het raam tegen weersinvloeden en schade. Daarnaast kan je uiteraard ook de uitstraling van het raam wat verbeteren en naar je eigen smaak aanpassen.

Door je pvc ramen te schilderen kan je trouwens je woningwaarde verhogen.

Welke verf heb ik nodig?

Het is zeer belangrijk om de juiste verf te gebruiken voor je pvc ramen. Je gebruikt best acrylverf, alkydverf of speciale pvc verf die geschikt is voor kunststof en metaal. Daarnaast heb je ook een goede primer nodig voor kunststof of metaal.

Deze verfsoorten laten geen krassen achter en zijn het best opgewassen tegen weersinvloeden en ze zijn elastisch, wat niet onbelangrijk is bij kunststof. Ga zeker niet voor het goedkoopste verf, je ramen verdienen beter. Bij Color Concept werken wij al jaar en dag met de merken SikkensCWS en Trimental

Werkwijze om je pvc ramen te schilderen

Je pvc ramen schilderen is geen eenvoudige opgave. Je begint er best alleen aan als jezelfzeker genoeg bent in je schilderkunsten. Zo niet, zouden we je zeker aanraden om dit te laten doen door een vakman. Het kan al snel fout gaan, maar met een professional ben je er zeker van dat alles netjes gebeurt en je ramen er terug tip top in orde zullen uitzien.

Ben je toch zeker van je eigen kunnen? Dan hebben we hieronder een klein stappenplan voor je, zodat je zeker geen fouten maakt.

Stap 1: ramen reinigen en schuren

Goed begonnen is half gewonnen. Vooraleer je aan het echte werk begint, is het belangrijk om je ramen te reinigen en daarna te schuren. Eventueel vuil, stof, schade of andere elementen kunnen voor een slechte afwerking zorgen.

Enkele tips om je pvc ramen te reinigen:
  • Gebruik lauw water en een alkalisch schoonmaakmiddel.
  • Maak het raam proper tot in de kleinste hoekjes en veeg alles droog met een zachte doek.
  • Vermijd schurende schoonmaakmiddelen. Deze zullen ongetwijfeld krassen achterlaten.
  • Laat je ramen volledig drogen vooraleer je je primer aanbrengt. Anders kunnen er oneffenheden ontstaan.

Het schuren van je pvc ramen is dat kleine extraatje waarmee je het verschil ziet tussen een vakman en een amateur. Met een fijn schuurpapier kan je eventuele glans of oneffenheden verwijderen. Resterende strepen en onreinheden kun je verwijderen met een ontvetter.

Je ramen schoonmaken zal er voor zorgen dat het verf beter hecht en langer meegaat.

Stap 2: afplakken

Dit spreekt voor zich. Uiteraard wil je enkel en alleen het pvc-profiel schilderen en mag er geen verf belanden op het glas of je muur. Gebruik daarom zeker schilderstape om alles goed af te plakken.

Stap 3: primer aanbrengen

Een goede primer zorgt ervoor dat je verflagen goed zullen hechten. Het is belangrijk om te weten dat je een primer nodig hebt die specifiek geschikt is voor pvc ramen.

Wees zeker niet zuinig met deze grondlaag, want afhankelijk van het type primer moet je soms een tweede laag aanbrengen voor een goede adwerking. Een goede hechting van het verf zal ervoor zorgen dat je pvc-profiel ook langer meegaat. Gebruik hiervoor een ronde borstel en een lakroller om deze te laten drogen.

Stap 4: schilderen

Wanneer de primer goed is opgedroogd, kan je het acrylverf, alkydverf of speciale pvc verf beginnen aanbrengen in dunne lagen. Wacht zeker lang genoeg tot elke laag is opgedroogd, vooraleer je begint aan de volgende.

Voor het beste resultaat schilder je best nat-in-nat in verschillende richtingen. Zo ben je zeker dat je alle oppervlakten hebt gehad. Daarnaast is het zeker aan te raden om minstens 2 lagen aan te brengen.

Hulp nodig van een professionele schilder?

Zit jij nog met vragen of wil je je pvc ramen liever laten schilderen door een professionele schilder? Dan kan je makkelijk een offerte aanvragen via het offerteformulier. Wij komen graag eens langs voor een gratis adviesgesprek en we bieden je een antwoord op al je vragen. Je kan ons ook altijd een mailtje sturen op info@color-concept.be. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar op het nummer +32 (0) 491 889 989.

Foto van Geschreven door Ridvan Caylar
Geschreven door Ridvan Caylar

Zaakvoerder van Color Concept

Deel dit artikel

Je woning nieuw leven inblazen?

Contacteer ons voor een gratis adviesgesprek of een offerte op maat!
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?