Oude verf verwijderen: hoe doe je dat?

Wil je oude verf verwijderen? Of een opgedroogde, oude laag van je muur verwijderen? Verf is met de juiste aanpak makkelijk te verwijderen. Benieuwd hoe je verf kan verwijderen van metaal, tegels, hout of zelfs laminaat? Hieronder bespreken we per ondergrond hoe je het beste te werk gaat.
oude verf verwijderen

Over het algemeen gebruik je het best afbijtmiddel om oude verf te verwijderen. Deze oplossing werkt voor meeste ondergronden. Belangrijk om weten is dat afbijtmiddel giftig is. Dus maak zeker gebruik van rubberen handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.

Oude verf verwijderen van metaal

Om grote oppervlakken verf te verwijderen van metaal, gebruik je het best afbijtmiddel. Dit zorgt ervoor dat het verf loskomt, waardoor je het makkelijk kan wegvegen. Het handige aan afbijtmiddel is dat het meerdere lagen in een keer kan verwijderen. Zo ben je meteen klaar.

Afbijtmiddel laat je met een platte kwast inwerken op de verf. Denk zeker ook aan de hoeken en randen. Op dunnere verflagen kan je dit 30 minuten laten inwerken. Voor meerdere verflagen duurt dit tussen de 3 à 4 uur. Je zal opmerken dat het verf van zelf zal loskomen en stilaan afsijpelen.

Nadat het afbijtmiddel goed is ingewerkt en de verf loskomt, kan je het makkelijk eraf krabben met een plamuurmes. Zijn er nog plekken waar de verf minder goed is losgekomen? Dan kan je die stukken er gewoon afschuren met schuurpapier.

Belangrijk daarbij is dat je schuurpapier gebruikt dat waterbestendig is en een fijne korrel heeft. Zo kan je het metaal vochtig houden, waardoor alles er makkelijker afkomt. Zo verlaag je ook de kans op krassen en schade.

Oude verf verwijderen van tegels

Er zijn verschillende manieren en oplosmiddelen om oude verf te verwijderen van tegels. Je kan oude verf verwijderen van tegels door oplosmiddelen te gebruiken zoals aceton, terpentine of spiritus. Laat het enige tijd intrekken en daarna kan je het makkelijk afschrapen.

Een andere methode die je kunt proberen is het gebruik van een mengsel van water en azijn. Maak een oplossing van gelijke delen water en azijn en breng deze aan op de verf. Laat het enige tijd inwerken en gebruik vervolgens een zachte borstel om de verf van de tegels te schrobben. Spoel de tegels grondig af met water om eventuele resten te verwijderen.

Oude verf verwijderen van hout

Om oude verf te verwijderen van hout, gebruik je best afbijtmiddel. Breng het aan en laat het enige tijd intrekken. Gebruik vervolgens een verfkrabber om de verf van het hout te schrapen. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om het hout niet te beschadigen. Daarnaast kan je ook gebruikmaken van schuurpapier of een schuurmachine.

Kleine tip: verwarm het houtoppervlak een beetje zodat de verf makkelijker loskomt.

oude verf verwijderen van hout

Oude verf verwijderen van laminaat

Om oude verf te verwijderen van laminaat maak je ook een onderscheid tussen natte en opgedroogde verf. Natte verf kan je makkelijk verwijderen met een natte doek. Om opgedroogde verf te verwijderen van laminaat, gebruik je best een glaskrabber en afbijtmiddel. Laat het afbijtmiddel een korte tijd intrekken. Om kleine resten weg te krijgen kan je fijn schuurpapier gebruiken.

Oude verf verwijderen van een muur

Ben je van plan om oude verf te verwijderen van een muur? Met afbijtmiddel kan je muurverf makkelijk losweken. Vervolgens gebruik je een verfkrabber om alle verf van de muur te schrapen. Indien je verf wil verwijderen van een buitenmuur kan je ook gebruikmaken van een hogedrukreiniger. Weet wel dat er altijd kleine resten zullen zijn. Vooral bij pleisterwerk kan er heel wat blijven plakken.

Een andere manier om verf te verwijderen van een muur, is met een stoomapparaat. Door de stoom recht op de verf aan te brengen en dit te laten inwerken, kan het verf heel makkelijk losweken. Vervolgens kan je weer met een verfkrabber alles van de muur schrapen.

Oude verf verwijderen van glas

Je wil verf verwijderen van glas? Dan is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen natte en opgedroogde verf. Natte verf kan je wegvegen met een doek met terpentine. Daarna kan je de verfresten schoonmaken met een schone doek met water.

Om opgedroogde verf te verwijderen van glas kan je verfafbijtmiddel gebruiken. De resten kan je wegschrapen met een glaskrabber.

Zit jij met een vraag? Of wil je vrijblijvend advies aanvragen? Contacteer ons gerust telefonisch op het nummer +32 491 889 989 of via mail op info@color-concept.be.

Foto van Geschreven door Ridvan Caylar
Geschreven door Ridvan Caylar

Zaakvoerder van Color Concept

Deel dit artikel

Je woning nieuw leven inblazen?

Contacteer ons voor een gratis adviesgesprek of een offerte op maat!
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?