Je trap schilderen: gebruik ons stappenplan

Wil je je trap schilderen en een nieuwe look geven? Dan is dit blogartikel zeker voor jou. In deze handleiding nemen we je stap voor stap mee in het schilderen van je trappen. Of je nu wilt gaan voor een frisse, moderne uitstraling of juist een kleurrijke en levendige look, met dit stappenplan ben je goed op weg.
trap schilderen

Je trap schilderen begint met een goede voorbereiding: we laten je zien hoe je de trappen moet schoonmaken en schuren voor een glad oppervlak. Vervolgens gaan we dieper in op het kiezen van de juiste verf en materialen Daarna leggen we uit hoe je de trappen moet primen voordat je begint met schilderen.

Tijdens het schilderen zelf geven we je handige tips om gelijkmatige lagen aan te brengen en om eventuele foutjes te corrigeren. Tot slot behandelen we het schoonmaken en onderhoud van de geverfde trappen.

Waarom je trap verven?

Je trap schilderen biedt verschillende voordelen. Ten eerste geeft het je trap een geheel nieuwe uitstraling, waardoor je de hele ruimte kunt transformeren. Of je nu kiest voor een neutrale kleur of een gedurfde tint, je trappen zullen zeker opvallen en een statement maken. Daarnaast beschermt verf je trappen tegen slijtage en beschadiging, waardoor ze langer meegaan. Het is ook een relatief eenvoudige en betaalbare manier om een persoonlijk tintje te geven aan je interieur.

Je trap voorbereiden om te verven

Voordat je begint met het schilderen van je trappen, is het belangrijk om ze goed voor te bereiden. Een glad oppervlak zorgt namelijk voor een betere hechting van de verf. Volg deze stappen om je trappen klaar te maken voor het schilderen:

 1. Verwijder alle spullen van de trap: voordat je begint, zorg ervoor dat de trap volledig vrij is van meubels, vloerkleden en andere voorwerpen. Dit geeft je voldoende ruimte om te werken en voorkomt dat er ongewenste vlekken komen.
 2. Maak de trap grondig schoon: gebruik een zachte borstel of een stofzuiger om alle stof, vuil en losse deeltjes van de trap te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle hoeken en randen grondig reinigt. Dit zorgt voor een schone ondergrond waarop de verf goed kan hechten.
 3. Schuur de trap op: na het schoonmaken is het tijd om de trap op te schuren. Gebruik hiervoor een schuurmachine of schuurpapier met een fijne korrel. Schuur in de richting van de houtnerf om krassen te voorkomen. Het doel is om de glans van het oppervlak te verwijderen en oneffenheden glad te strijken. Verwijder al het losgekomen stof achteraf opnieuw.
trap schilderen

De juiste verf en benodigdheden kiezen

Het kiezen van de juiste verf en benodigdheden is essentieel voor het behalen van de beste resultaten. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het selecteren van je verf en benodigdheden:

Type verf

Voor het schilderen van trappen is het raadzaam om te kiezen voor een verf die speciaal is ontworpen voor vloeren of trappen. Deze verfsoorten zijn duurzaam, slijtvast en bieden een goede hechting op verschillende ondergronden. Daarnaast zijn er verfsoorten op waterbasis en op oliebasis. Watergedragen verf heeft over het algemeen de voorkeur, omdat het sneller droogt, minder geur heeft en gemakkelijker schoon te maken is.

Bij Color Concept werken wij al jaar en dag met verf van SikkensCWS en Trimental

Kleur en afwerking

Bij het kiezen van de kleur en afwerking van je verf, is het belangrijk om rekening te houden met je interieurstijl en persoonlijke voorkeuren. Neutrale kleuren zoals wit, crème en grijs zijn tijdloos en passen goed bij verschillende interieurstijlen. Als je echter een statement wilt maken, kun je kiezen voor een felle kleur of zelfs een patroon. Wat betreft de afwerking, kun je kiezen tussen mat, glanzend of zijdeglans. Mat is populair omdat het eventuele oneffenheden verdoezelt, terwijl glanzend een meer luxe uitstraling geeft.

Benodigdheden

Naast de verf zelf heb je ook enkele benodigdheden nodig om je trappen te schilderen. Dit omvat:

 • Kwasten en rollers: Kies kwasten en rollers van goede kwaliteit die geschikt zijn voor de verf die je gebruikt. Een kwast met synthetische haren is ideaal voor watergedragen verf, terwijl een kwast met natuurlijke haren beter werkt met olieverf.
 • Afplaktape: Gebruik afplaktape om de delen van de trap die je niet wilt schilderen, zoals de trapleuning, af te plakken. Dit zorgt voor strakke lijnen en voorkomt verfvlekken op andere oppervlakken.
 • Schuurpapier: Houd schuurpapier bij de hand voor eventuele correcties en het gladmaken van de verf tussen de lagen door.
 • Oude doeken of kranten: Leg oude doeken of kranten op de vloer om te voorkomen dat verfspatten op je vloerbedekking of tegels terechtkomen.

Je trap schilderen: een stap-per-stap-handleiding

Nu je trappen goed zijn voorbereid en je de juiste verf en benodigdheden hebt gekozen, is het tijd om te beginnen met het schilderen zelf. Volg deze stapsgewijze handleiding voor het beste resultaat:

1. Begin met de primer

Voordat je begint met het aanbrengen van de verf, is het belangrijk om een primer aan te brengen. Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en verbetert de duurzaamheid van je schilderwerk. Breng de primer gelijkmatig aan op de trap met behulp van een kwast of roller. Zorg ervoor dat je alle hoeken en randen goed bereikt. Laat de primer volledig drogen voordat je doorgaat naar de volgende stap.

2. Breng de eerste verflaag aan

Na het aanbrengen van de primer is het tijd om de eerste laag verf aan te brengen. Roer de verf goed door voordat je begint. Gebruik een kwast of roller om de verf gelijkmatig aan te brengen op de trap. Werk van boven naar beneden en volg de richting van de houtnerf. Zorg ervoor dat je geen dikke lagen verf aanbrengt om druipen en klontjes te voorkomen. Laat de verf volledig drogen voordat je doorgaat naar de volgende laag.

3. Breng de volgende lagen verf aan

Afhankelijk van de gewenste dekking en afwerking, moet je mogelijk meerdere lagen verf aanbrengen. Schuur lichtjes tussen elke laag om eventuele oneffenheden glad te strijken. Zorg ervoor dat je de verf goed laat drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. Herhaal dit proces totdat je tevreden bent met het resultaat.

4. Verwijder de afplaktape en maak de trap schoon

Na het aanbrengen van de laatste laag verf en nadat alles goed is opgedroogd, kun je voorzichtig de afplaktape verwijderen. Doe dit langzaam en voorzichtig om te voorkomen dat de verf afschilfert. Inspecteer de trap op eventuele fouten of onvolkomenheden en corrigeer deze indien nodig. Maak vervolgens de trap schoon met een vochtige doek om eventueel stof of verfresten te verwijderen.

Door deze stapsgewijze handleiding te volgen, kun je met vertrouwen je trap schilderen en een professioneel resultaat behalen.

Tips voor een professionele afwerking

Om ervoor te zorgen dat je trappen er professioneel uitzien, zijn hier een aantal tips voor een goede afwerking:

 1. Gebruik lange, gelijkmatige bewegingen bij het aanbrengen van de verf om strepen en ongelijkmatigheden te voorkomen.
 2. Werk altijd van boven naar beneden en volg de richting van de houtnerf voor een uniforme uitstraling.
 3. Verwijder eventuele verfdruppels of vlekken direct met een vochtige doek voordat ze opdrogen.
 4. Laat elke laag verf volledig drogen voordat je de volgende laag aanbrengt.
 5. Schuur lichtjes tussen elke laag verf om oneffenheden glad te strijken en een gelijkmatige afwerking te krijgen.
 6. Gebruik een goede kwaliteit verfkwasten en rollers voor een mooi resultaat.
trap verven

Conclusie

Je trap schilderen kan een geweldige manier zijn om een nieuwe look aan je interieur te geven. Met ons stappenplan en de juiste voorbereiding kun je zelfverzekerd aan de slag gaan en prachtige resultaten behalen.

Heb je toch hulp nodig bij het schilderen van je trappen? Neem contact met ons op voor een offerte op maat en laat je trap schilderen door een echte vakman. Je kan ons altijd bereiken via mail of op het nummer +32 (0) 491 889 989.

Foto van Geschreven door Ridvan Caylar
Geschreven door Ridvan Caylar

Zaakvoerder van Color Concept

Deel dit artikel

Je woning nieuw leven inblazen?

Contacteer ons voor een gratis adviesgesprek of een offerte op maat!
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?