Alles wat je moet weten over je gevel kaleien

Je gevel opfrissen? Ontdek waarom je gevel kaleien misschien wel de beste optie is. In dit blog overlopen alles wat je moet weten over deze afwerking.
gevel kaleien

Ka-watte?

Dat is de reactie van meeste mensen wanneer we het hebben over kaleien. Kaleien is een oude techniek waarbij een dunne kalkpleister met een blokkwast op muren of gevels wordt aangebracht. Het resultaat is een matte afwerking met een karakteristieke textuur. Het wordt vaak toegepast om oude, beschadigde muren te herstellen en een frisse uitstraling te geven.

Oorspronkelijk werd het gebruikt voor functionele doeleinden, maar het wordt nu vaker gekozen voor de esthetische waarde. Kaleien is een duurzame en milieuvriendelijke manier om je gevel te beschermen en te verfrissen op een unieke manier.

Wat zijn de voordelen van je gevel kaleien?

Een voorgevel laten kaleien heeft heel wat voordelen:

1. Unieke schoonheid en stijl

Je gevel krijgt een unieke en tijdloze schoonheid. Kaleien biedt je gevel een matte afwerking met een aardse textuur die gewone schilderwerken niet kunnen geven. De techniek geeft je woning een warme en rustieke uitstraling. Het kan de architecturale kenmerken van een woning of gebouw flink benadrukken en een esthetische meerwaarde bieden. Alle kleine oneffenheden en beschadigingen worden verborgen waardoor de gevel er weer helemaal pico bello uitziet!

2. Ademend en vochtregulerend

Je gevel kaleien heeft ook een beschermende functie. De kalkpleister beschermt de onderliggende muur tegen vocht en alle weersinvloeden. Het ademende karakter van kalei zorgt ervoor dat het vocht makkelijk kan ontsnappen waardoor je gevel langer meegaat. Deze vochtregulerende beschermlaag helpt schade te voorkomen en je gevel gezond te houden.

3. Duurzame en milieuvriendelijke oplossing

Kaleien is een investering op lange termijn. Het is een duurzame keuze die gebruikmaakt van natuurlijke materialen. Zo biedt het niet alleen een unieke uitstraling, maar is het ook een milieuvriendelijke oplossing.

Hoe lang gaat kaleien mee?

Een goedgekaleide voorgevel gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Daarna moet je het gewoonweg wat opknappen en kan je weer verder. Je moet het zien als een investering voor de toekomst.

Een groot voordeel van je gevel laten kaleien is dat het ook gemakkelijk te onderhouden is. In geval van beschadigingen of verkleuringen hoef je nooit je volledige muur te renoveren. Met een nieuwe laag kalei kan je specifieke gebieden bijwerken, zonder een heel gedoe. Het bespaart je heel wat tijd en kosten en zorgt er altijd voor dat je een frisse en verzorgde gevel hebt.

Kaleien kleuren: wat zijn de mogelijkheden?

Witte gevels zijn in het straatbeeld enorm populair als het aankomt op kaleiwerken. Wat de meeste mensen niet weten is dat kalei beschikbaar is in honderden verschillende kleuren.

Een witte voorgevel kent voor- en nadelen. Met een witte kaleigevel val je niet alleen op, maar het heeft ook een verkoelend effect. Wit weerkaatst het zonlicht, waardoor je je op de heetste zomerdagen nog steeds fris voelt in je woning. Anderzijds kan een witte gevel wel makkelijk vuil worden, zeker in een stedelijk gebied. Wel zorgt de vochtregulerende laag ervoor dat je hier zo min mogelijk last van zal hebben.

Daarnaast kan je uiteraard ook altijd kiezen voor een gekleurde gevel. Een gekleurde kaleigevel laat je ook mooi in het oog springen, zonder het risico op vuil of dergelijke. Het gebruik van kleur kan je woning een unieke look geven.

Donkere kleuren en zwart kunnen juist warmte absorberen, al is het wel meer voor mensen die niet meteen willen opvallen. Donkere tinten geven je woning een luxe uitstraling zonder jezelf blauw te moeten betalen. Het is een tijdloze en klassieke optie die jarenlang meekan.

Je gevel kaleien of schilderen: wat is de beste optie?

Beide methoden hebben hun eigen voordelen en toepassingen. Hier zijn een aantal zaken waar je rekening mee kan houden.

Wanneer kiezen voor je gevel laten kaleien?

  • Je wil een rustieke en tijdloze uitstraling
  • Je wil de textuur en structuur van de onderliggende muur behouden
  • Je wil je gevel beschermen tegen allerlei weersinvloeden zoals vocht
  • Je wil profiteren van natuurlijke koelingseffecten voor je woning
  • Je wil een duurzame en milieuvriendelijke oplossing op lange termijn

Wanneer kiezen voor je gevel laten schilderen?

  • Je wil regelmatig van kleur veranderen
  • Je wil een gladde en egale afwerking
  • Je wil minder kosten maken
  • Je wil meer opties qua kleur en uiterlijk
  • Je wil je gevel laten renoveren

Je keuze tussen kaleien of schilderen hangt af van je specifieke behoeften en waar jij waarde aan hecht qua look. Overleg best eens met een professional. Bij Color Concept kunnen we je helpen om de juiste beslissing te nemen. Wij hebben al jarenlange ervaring in het kaleien van woningen en helpen je graag verder. Bekijk even ons portfolio via de website of op Instagram. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend adviesgesprek en dan bekijken we samen de beste opties.

Picture of Geschreven door Ridvan Caylar
Geschreven door Ridvan Caylar

Zaakvoerder van Color Concept

Deel dit artikel

Je woning nieuw leven inblazen?

Contacteer ons voor een gratis adviesgesprek of een offerte op maat!
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?