Schilderen over siliconenkit: volg dit 4-stappenplan

Wil je graag je badkamer of keuken een frisse look geven door het schilderen van de muren, maar heb je te maken met siliconenkit die in de weg zit? Geen zorgen, wij hebben de oplossing voor je! In dit stappenplan laten we je zien hoe je kan schilderen over siliconenkit met een perfecte afwerking.
Schilderen over siliconenkit

Siliconenkit kan een uitdaging vormen om overheen te schilderen vanwege de gladde en waterafstotende aard. Met de juiste werkwijze en aanpak kan je toch wel een prachtig resultaat behalen.

Allereerst is het belangrijk om de siliconenkit grondig te reinigen en eventuele beschadigingen te repareren. Vervolgens moet je de juiste primer kiezen om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Daarnaast geven we tips over het type verf dat het beste werkt op siliconenkit. Tot slot leggen we uit hoe je de verf gelijkmatig aanbrengt en een professionele afwerking bereikt.

Waarom siliconenkit overschilderen?

Hoewel siliconenkit een duurzaam en waterafstotend materiaal is, kan het na verloop van tijd verkleuren of beschadigd raken. Misschien wil je een andere kleur op de muren of wil je de ruimte gewoon wat opknappen. In dergelijke gevallen is het overschilderen van siliconenkit een goede oplossing.

Door de siliconenkit over te schilderen, kun je de kleur aanpassen aan je interieur en de kit een vernieuwde uitstraling geven. Het overschilderen van siliconenkit is echter niet zo eenvoudig als het schilderen van gewone muren. Door de gladde en waterafstotende eigenschappen van de kit kan de verf moeilijk hechten en resulteren in een oneffen afwerking.

1. Het gebied voorbereiden

Voordat je begint met het overschilderen van de siliconenkit, is het belangrijk om het gebied goed voor te bereiden. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat het oppervlak schoon en klaar is voor het schilderen:

 1. Verwijder eventuele losse stukjes kit met een plamuurmes.
 2. Maak het gebied grondig schoon met een ontvettingsmiddel om vuil, vet en zeepresten te verwijderen.
 3. Spoel het gebied af met schoon water en laat het volledig drogen.
 4. Gebruik indien nodig schuurpapier om de kit licht op te ruwen, zodat de verf beter hecht.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het gebied volledig schoon en droog is voordat je verdergaat. Dit zorgt voor een optimale hechting van de verf op de siliconenkit.

2. De juiste verf kiezen

Het kiezen van de juiste verf is een cruciale stap bij het overschilderen van siliconenkit. Niet alle soorten verf hechten goed op het gladde oppervlak van de kit. Hier zijn enkele tips om de juiste verf te kiezen:

 1. Kies een verf op basis van acryl. Acrylverf heeft een betere hechting op gladde oppervlakken en is flexibel, waardoor het minder snel barst.
 2. Vermijd olieverf of oplosmiddelhoudende verf, omdat deze mogelijk niet goed hecht op siliconenkit.
 3. Controleer of de verf geschikt is voor gebruik in vochtige omstandigheden, vooral als je de siliconenkit in de badkamer of keuken overschildert.

Het is ook een goed idee om een kleine test uit te voeren voordat je begint met het overschilderen van de hele kit. Breng een kleine hoeveelheid verf aan op een onopvallende plek en controleer of de verf goed hecht en de gewenste resultaten oplevert.

3. Primer aanbrengen

Het aanbrengen van een primer is een cruciale stap bij het overschilderen van siliconenkit. Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en zorgt voor een duurzamere afwerking. Volg deze stappen om een primer aan te brengen:

 1. Kies een primer die speciaal is ontworpen voor gebruik op gladde oppervlakken zoals siliconenkit.
 2. Breng de primer gelijkmatig aan op de siliconenkit met een kwast of roller.
 3. Laat de primer volledig drogen volgens de instructies op de verpakking voordat je verder gaat met het schilderen.

Het aanbrengen van de primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht en voorkomt dat de verf in de kit trekt, wat resulteert in een ongelijkmatige afwerking. Voor de beste primer kan je terecht bij een van onze partners: SikkensCWS en Trimental

4. De siliconenkit overschilderen

Nu je het gebied hebt voorbereid, de juiste verf hebt gekozen en de primer hebt aangebracht, is het tijd om de kit te overschilderen. Volg deze stappen voor een succesvolle overschildering:

 1. Roer de verf goed door voordat je begint.
 2. Breng de verf gelijkmatig aan op de siliconenkit met een kwast of roller.
 3. Werk in dunne lagen en laat elke laag volledig drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt.
 4. Breng indien nodig meerdere lagen verf aan totdat de gewenste dekking is bereikt.
 5. Laat de verf volledig drogen volgens de instructies op de verpakking voordat je het gebied weer in gebruik neemt.

Tips voor schilderen over siliconenkit

Hier zijn enkele extra tips om ervoor te zorgen dat je succesvol kunt schilderen over siliconenkit:

 1. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het schilderen om de dampen van de verf te verminderen.
 2. Gebruik een goede kwaliteit kwast of roller voor een gelijkmatige verfbeurt.
 3. Werk in dunne lagen om druipen en klonten te voorkomen.
 4. Verwijder eventuele verfdruppels of spatten direct met een vochtige doek.
 5. Houd rekening met de droogtijd van de verf en voorkom contact met water of vocht tijdens deze periode.

Met deze tips kun je het schilderen over siliconenkit tot een succes maken en genieten van een prachtige afwerking.

Conclusie

Het overschilderen van siliconenkit kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste voorbereiding en technieken kun je prachtige resultaten behalen. Door het gebied goed voor te bereiden, de juiste verf te kiezen, een primer aan te brengen en de verf gelijkmatig aan te brengen, kun je een professionele afwerking bereiken. Zit jij nog met vragen? Contacteer ons gerust via mail of telefonisch op het nummer +32 (0) 491 889 989.

Geschreven door Ridvan Caylar
Geschreven door Ridvan Caylar

Zaakvoerder van Color Concept

Deel dit artikel

Meer artikels

Je woning nieuw leven inblazen?

Contacteer ons voor een gratis adviesgesprek of een offerte op maat!
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?