Het verschil tussen beits en vernis

Beits of vernis? Het zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar wat is nu eigenlijk het verschil? In dit blogartikel gaan we dieper in op wat beits en vernis zijn, waarvoor ze gebruikt worden en waarin ze verschillen.
beits of vernis

Als het gaat om houtafwerking, kunnen beits en vernis verschillende resultaten opleveren. Beide afwerkingen beschermen en verfraaien het hout, echter hebben ze hun unieke eigenschappen en toepassingen. Terwijl beits diep in het hout dringt om de natuurlijke korrel te benadrukken, biedt vernis een dekkende afwerking die het hout beschermt tegen slijtage en weersinvloeden.

Wat is beits?

Beits is een afwerking die zowel beschikbaar is met een transparante en een dekkende variant, meestal op basis van terpentine of water. Het wordt aangebracht op houten oppervlakken om ze te beschermen en hun natuurlijke charme te accentueren. Hout beitsen heeft daarnaast ook een duurzame impact op de levensduur.

Bij buitenshuis gebruik is het belangrijk om een kwalitatieve beits te kiezen die bestand is tegen weersinvloeden. Er zijn namelijk verschillende soorten beitsen beschikbaar, elk met hun specifieke eigenschappen: duurzaamheid, bescherming, hechting en doeltoepassing. Zo zijn er ook beitsen die speciaal zijn ontwikkeld voor blokhutten, hardhout, meubels en andere toepassingen.

Wat is vernis?

Vernis is een beschermende afwerking die wordt gebruikt om oppervlakken te beschermen, zoals een ondergrond of een bestaande verflaag. Het is verkrijgbaar in transparante of kleurloze varianten en wordt aangebracht ter bescherming tegen schimmels, vocht, UV-straling, krassen en stoten.

Daarnaast biedt vernis ook een esthetische meerwaarde door het oppervlak een mooie glanzende uitstraling te geven.

Beits of vernis: wat is het verschil?

Hoewel beits en vernis op het eerste zicht op elkaar lijken, zijn er belangrijke verschillen tussen beide. Vernis wordt doorgaans beschouwd als een transparante lak die een beschermende laag over het hout of de ondergrond legt, terwijl beits meestal een gekleurde bescherming is die in het hout trekt en één wordt met het hout.

In tegenstelling tot vernis legt beits geen laagje over het hout, waardoor het hout kan blijven ademen. Hierdoor behoudt het hout zijn natuurlijke uitstraling. Vernis sluit daarentegen het hout volledig af.

Hout beitsen of vernissen?

Als je op zoek bent naar de juiste afwerking voor je project, is het belangrijk om rekening te houden met deze verschillen en de eigenschappen van elk product te overwegen. Zit jij nog met vragen? Contacteer ons dan gerust voor een vrijblijvend gesprek. Wij komen graag eens langs om de mogelijkheden te bespreken. Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp op het nummer +32 (0) 491 889 989 of via mail: info@color-concept.be.

Picture of Geschreven door Ridvan Caylar
Geschreven door Ridvan Caylar

Zaakvoerder van Color Concept

Deel dit artikel

Je woning nieuw leven inblazen?

Contacteer ons voor een gratis adviesgesprek of een offerte op maat!
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?